VUODEN LUOMUYRITYS 2004

 

Tietoa yrityksestä

Elomestarin merkit -lehti

 

Typpiympit
Rikkakoneet Ryömijä           Muut tuotteet & palvelut
Luomusiemenet
 

Elomestari Oy
Koskitie 185
95520 Kukkola (Tornio)

P. 016-472 000
Fax 016-472 001

petri.leinonen<a> elomestari.fi

Näiden sivujen sekä Elomestarin lehden layoutista vastaa Petrin vaimo Jaana Väisänen, jonka yritys Viestintätoimisto Maalta on toki käytettävissä myös muihin vastaaviin hankkeisiin.

Petri Leinonen vastaa Elomestari Oy:n toiminnasta.

Elomestari palkittiin vuonna 2004 vuoden luomuyrityksenä. Se on kehittynyt 17 vuoden toiminta-aikanaan pienestä typpiymppitehtaasta avomaan vihannes- ja muun puutarhatuotannon kemikaalittoman rikkakasvintorjunnan hovihankkijaksi. Toki ymppejäkin teemme edelleen! Lisää tekemisiämme löytyy vasemmanpuoleisen otsikon "Muut tuottet ja palvelu" alta.

Odotan yhteydenottoasi! Yhteystiedot ovat vasemmassa palkissa.

Elomestarin merkit -lehtien verkkoversiot löydät vihreästä sivupalkista. Ne avautuvat Acrobat Reader -ohjelmalla.

Elomestarin luona voi poiketa helposti esim. Lapin-matkalla - ostosmatkathan voi vähentää maatilaverotuksessa! Kukkola sijaitsee 16 km Tornio-Haaparanta -tullista pohjoiseen, joten länsirajaa pitkin Lappiin matkatessa ei tarvitse poiketa kuin 200 metriä valtatieltä. Nelostietä pitkin pohjoiseen mennessä ylimääräistä ajomatkaa tulee n. 20 km.

Soita ennen tuloasi, niin olemme varmasti paikalla pellolta tai muista töistä.

 

Yrityksen historiaa:

Perustettu vuonna 1987, alunperin piti Typpiympeillä tehdä "runsaasti" rahaa Juvan Partalassa käynnistymässä olevan luomu-tutkimuksen tukemiseksi. Edelliskesän tuotantoselvitykset ja syksyn 1986 harjoittelu Hollanin maatalousyliopiston (Wageningen) Mikrobiologian laitoksella antoivat uskoa siihen, että toiminta on mahdollista.

 

Ensimmäisen vuoden liikevaihto oli 20000 mk. Toiminta oli monta vuotta kevätkauden harrastus projektitutkijan päätyön ohessa. Pitkäksi venähtänyt opiskelu-urakin tuli päätettyä MMM-tutkintoon syksyllä 1990 (ympäristömikrobiologia pääaineena).

 

1992 tehtiin ensimmäiset liekityslaitteet. Vesa Suvannon (Pieksänmaa) prototyypin pohjalta rakennettu yksipyöräinen kottikärrymalli oli silloin markkinoiden paras, nyt emme enää myisi sellaisia. Samanaikaisesti käynnissä oli tuotekehitystyö Rikkamestarin aikaansaamiseksi, joka esiteltiin 1994. Näinä vuosina myimme myös siemeniä - lähjnnä palkokasveja - siemenkaupasta luovuimme muutaman vuoden jälkeen tilojen ahtauden vuoksi.

 

1996 Elomestari muuttui päätyöksi. Uudet luomuviljelijät tarvitsivat ymppiä runsaasti, tänä vuonna ympättiin noin 13000 ha ala.

 

Tutkimus on kaiken pohja

Koko ajan rinnalla on kulkenut erilaisia tutkimus- ja tuotekehityshankkeita. Siementen ymppäyksen kehittäminen,  josta tuloksena uusi tartunta-aine, joka mahdollistaa ymppäyksen jo useita päiviä ennen kylvöä.

 

Apilanurmen viljelytekniikkaa kehitimme myös, pintakylvöä ja siemenen pilleröintiä. Tästä ei ole vielä saatu kaupallista tuotetta valmiiksi. Parhaillaan on menossa sinimailasen typpibakteerin stressigeenien tutkimustyö, jossa Elomestari on osana EU-rahoitteista tutkimushanketta (ks. Bacdivers).

 

Rikkatekniikkaa

Rikkakasvitekniikan saralla olemme tehneet omia tutkimushankkeita sekä olleet mukana mm. yrttien liekitystutkimuksessa yhteistyössä Bertalan Galambosin kanssa sekä Uudenmaan maaseutuopiston vihannesnäytemaalla (Avike).

 

Ryömijän kehitystyö aloitettiin syksyllä 1998, Arto Nykänen tuli kehittämään tuotetta. Seuraava kesä ajeltiin protoilla, ensimmäiset kolmipyöräiset Ryömijät tulivat markkinoille vuonna 2000.

 

Seuraavana kesänä Forelian Rovaniemen taimitarha tiedusteli mahdollisuutta rakentaa leveämpi versio taimitarhakäyttöön. Tämä johti uuteen tuotekehitysputkeen,  jonka tuloksena ensimmäiset taimitarhaversiot tuotiin markkinoilla 2002. Samalla koko perusmallikin muuttui nelipyöräiseksi.

 

2002 aloitimme myös saksalaisten Kress-harojen maahantuonnin.

 

Muutto 2004

Vaikka MTT:n luomututkimusasema Partala Juvalla ja muu alueen väki olivatkin tarjonneet upeat puitteet työlle 18 vuoden ajan, veri veti kuitenkin pohjoiseen kokeilemaan omia kykyjä myös viljelijänä. Alkukesästä 2004 yritys pakattiin kuorma-autoon, perhe pakettiautoon ja kokka suunnattiin kohti Kukkolaa, Suomen suurimman  vapaana virtaavan kosken maisemiin Tornion suureen karjatalouskaupunkiin.

 

Petrin isoisän aikanaan hankkima talo oli jäänyt tyhjilleen eikä peltojakaan oltu viljelty aikoihin. Kylältä löytyi yritykselle erinomainen tukikohta, joka on syksyn aikana remontoitu toimivaksi työtilaksi. Vastaisuudessa yrityksen rauhallisempi kesä- ja syysaika on tarkoitus käyttää osin viljelyyn, josta kerromme tarkemmin suunnitelmien valmistuttua ja eritoten kokemusten karttuessa.

 

Luomusiemenet vihanneksille

Keväällä 2005 aloitimme myös vihanneskasvien luomusiementen kaupan. Toimimme ruotsalaisen Lindbloms Frö'n jälleenmyyjänä Suomessa. Emme itse varastoi siemeniä, mutta Haaparannan kautta toimitukset sujuvat nopeasti tällekin puolelle Itämerta.

 

Kansainvälisyydestä lisää näköaloja

Elomestari on viime vuosina aktiivisesti hakenut markkinoita kotimaan rajojen ulkopuolelta. Sekä Rikkamestari että Ryömijä edustavat ainutlaatuista suunnittelua, jolle ei ole suoria kilpailijoita muualla. Vienti toimii aktiivisesti (kevät 2006) Tanskaan, Norjaan, Saksaan ja Englantiin. Myymme itse suoraan Ruotsiin, yksittäisiä kauppoja on tehty aina Kanadaa ja Australiaa myöten.