TORJU ENNEN KUIN ON MYÖHÄISTÄ!

 

Rikkakoneet

- Rikkamestari ja sen lisävarusteet

   - faktaa liekityksestä

   - faktaa harauksesta

- Kress-traktoriharat

- Kress-rikkaäes

- MacTrac

Typpiympit
Ryömijä
Luomusiemenet Muut tuotteet & palvelut        
Tietoa yrityksestä

 

Elomestari Oy
Mäkikierintie 9
95520 Tornio

P. 040-581 8477

petri.leinonen<a> elomestari.fi

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hanhenjalkaharan terä kulkee maassa 1,5 - 3 cm syvyydellä kohottaen pienet rikkakasvit irti maasta ja leikaten suurempien juuria poikki. Hanhenjalkaterällä harataan usein myös maan kuohkeuttamiseksi, mikä tehostaa ravinteiden vapautumista maan eloperäisestä aineksesta. Hanhenjalkahara onkin vihannesviljelyn peruskoneita. Valikoimissamme on hara sekä Rikkamestariin liitettynä että Kress-haroja traktorin perään.

 

 

Kiekkoharan vinossa kulkeva pyörivä kiekko viiltää kapean (2-5 cm) viillon maahan, siirtäen maata samalla sivusuunnassa. Kiekkoharaa voi käyttää suojakiekkona hanhenjalan ja kasvirivin välissä, yksinään tarkassa ensiharauksessa esim. porkkanarivin vieressä sekä multausvaiheessa. Rikkamestariin liitettävä kiekkohara on kevytrakenteinen (kuvassa), Kressiltä löytyy erikokoisia kiekkoharoja ja multaimia myös traktoriin soveltuvina.

 

Sormihara on ainoa hara, joka työskentelee myös kasvirivissä. Sen kumisormet tunkeutuvat itse kasviriviin liikuttaen maata kasvien välissä. Sormihara soveltuu parhaiten taimikasvatettaville vihanneksille, jotka 10-14 päivää istutuksen jälkeen ovat jo juurtuneet kestäen pientä "tönimistä", kun taas juuri taimettuvat rikkakasvit tuhoutuvat jo pienestäkin maan liikuttelusta. Rikkamestarilla työskennellessä sormiharalla tehdään erillinen käsittely rivivälien hanhenjalkaharauksen jälkeen, traktoriharoissa sormiharayksiköt kiinnitetään hararunkoon niin, että ne tulevat hanhenjalkayksiköiden perässä.

 

 

SÄÄDÄ TARKASTI!

 

Elomestarin/Kressin kaikissa haroissa on tarkka säätömahdollisuus,  jokainen terä on erillisjousitettu. Tämä takaa tarkkuuden, joka ei esim. vanhassa Salo/Tume -harassa ole saavutettavissa (vaikka ko. laite muuten hyvä onkin!).

 

Haratessa rikkakasvien tuhoutuminen perustuu kahteen mahdolliseen vaikutustapaan:

       irtirepeytymiseen ja siitä seuraavaan kuivumiseen

       peittymiseen maalla

 

Rikkakasvien kuivuminen on tehokkainta, kun haraussyvyys on mahdollisimman matala. Matalaan haralla irroitettu maakerros kuivuu nopeammin kuin paksu, jolloin rikkakasvi ehtii suuremmalla todennäköisyydella kuivua ennen seuraavaa virkistävää sadetta.

 

Peittyminen on mahdollista, mikäli hara siirtää maata sivusuunnassa. Esimerkiksi porkkanan haraamisessa Laberin väitöstutkimuksen mukaan (1999) 6 cm mittaiset porkkanantaimet kestävät varsin hyvin 4 cm multauksen, minkä avulla voidaan merkittävä osa liekityksen jälkeen nousseista rikkakasvintaimista haudata hengiltä. 

 

HARAUS

 

Harauksessa rikkakasvit tuhotaan liikuttamalla maata niin, että kasvien juuret irtoavat maasta, jolloin kasvi kuivuu ja kuolee. Hara irroittaa pienet rikkakasvit kokonaan, isompien juuret leikkautuvat rikki. Erityisesti hanhenjalkahara tehoaa hyvin jopa kestorikkakasveihin.

Haratessa maan olisi syytä olla kuivaa, tai ainakin haihdunnan voimakasta, jotta kasvien kuivuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Märässä maassa haraus tehoaa huonosti.