ILMASTA TYPPEÄ!

apilat - sinimailanen - vuohenherne - keltamaite - herne - virnat - härkäpapu - lupiinit

 

Typpiympit

- valikoima & hinnat

- tilaaminen

- ymppäysohjeet

   - virna ja herne

   - apila

- milloin ymppäystä tarvitaan?

- usein kysyttyä

  Tietopaketit:

- mitä ymppäys on?

- typensidonta lyhyesti

- palkokasvinurmista

- viherlannoituksesta

Rikkakoneet
Ryömijä
Luomusiemenet
Muut tuotteet & palvelut
Tietoa yrityksestä

 

Elomestari Oy Mäkikierintie 9
95520 Tornio

P. 040-581 8477

petri.leinonen<a> elomestari.fi

Ymppäysohje 100 kg:lle virnaa tai       200 kg:lle hernettä

1  Sekoita ymppiturvepussi ja 1,5 l kylmää vettä.

 

Kaada syntynyt musta ymppilieju siementen sekaan ja sekoita kunnes kaikki siemenet ovat tahriintuneet liejulla.

Voit tehdä sekoituksen esimerkiksi betonimyllyllä tai nestepeittauslaitteella (josta peittausainejäämät on ensin pesty pois) tai isossa saavissa. Suuria siemenmääriä voit ympätä myös esim. mammuttibetonisekoittajalla tai peräkärryssä lapiolla sekoittamalla.

3  Lisää muut kylvöseoksen siemenet. Jos ymppäät valmista virna-kaura- tai herne-kauraseosta, ympin määrä pitää mitoittaa koko seoksen massan mukaan, koska osa ympistä joutuu ”hukkaan” viljansiementen pinnoille.

 

4  Kylvä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään viikon sisällä ymppäämisestä. Auringonvalo nopeuttaa bakteerien kuolemaa, joten säilytä siemenet varjoisassa.

 

HUOM!

Heti ymppäyksen jälkeen siemenet ovat hetken aikaa kosteita ja juoksevat kylvökoneessa kuivia heikommin. Odota 10 - 30 min, että siemenet ehtivät kuivahtaa.

 

Ymppäysohje 20 kilolle apilaa

 

1  Ota ¼ ymppiturpeesta ja lisää siihen 4 dl vettä vähitellen, voimakkaasti sekoittaen.

 

2  Jaa apilansiemen 5 kilon eriin, esim. melassiämpäreihin. Iso astia helpottaa voimakasta sekoittamista. Jaa musta ymppilieju tasan siemenerille. Sekoita voimakkaasti, kunnes kaikki siemenet ovat tahriintuneet liejulla. Siemenet ovat nyt  tahmeita.

 

3  Lisää loput ¾ kuivasta ymppiturpeesta siementen päälle. Sekoita jälleen huolellisesti, kunnes kaikki siemenet ovat kuorruttuneet turpeella. Siemenet ovat jälleen irtonaisia ja juoksevat hyvin kylvökoneessa. Tämän sekoituksen voit myös tehdä suuremmissa erissä, vaikkapa isossa saavissa tai betonimyllyssä.

 

4  Lisää muut kylvöseoksen siemenet.

 

Valmiin kylvöseoksen ymppäys

 

 Jos ymppäät valmista kylvöseosta, ymppitarve pitää mitoittaa koko seoksen massan mukaan, koska osa ympistä joutuu hukkaan heinänsiementen pinnoille. Pitkänomaiset nadan, nurmikan ja raiheinän siemenet muodostavat helposti kokkareita ympättäessä. Siksi nurmiheinien siemenet olisi parasta lisätä vasta ymppäyksen jälkeen.

 

Ymppäämisen jälkeen kylvö on syytä tehdä mahdollisimman pian, viimeistään viikon kuluessa ymppäämisestä. Pidä ympätyt siemenet suojattuna suoralta auringonvalolta!